Home » 25 jaar Paleiskoor

25 jaar Paleiskoor

“Gaaf om te merken hoe een arrangement tot leven komt

Zingen is een vorm van verhalen vertellen. In voorstelling Buitengewoon! neemt het Paleiskoor het publiek op 18 en 19 juni 2022 in het voormalig Pieter Baan Centrum mee naar een buitengewone wereld van binnenvetters en buitenbeentjes, van zoete dromen en rafelrandjes. We laten ons daarbij inspireren door de korte verhalen van de Utrechtse schrijfster Manon Uphoff.

Het Paleiskoor is Utrechts tot in de haarwortels. De Utrechtse zangeres, dirigent en arrangeur Caroline Lobanov richtte het koor 25 jaar geleden op vanuit een zangcursus. “Ik ben eigenlijk zangeres. Het Paleiskoor was mijn eerste koor. Al doende heb ik leren dirigeren en arrangeren. Dan voelt zo’n koor als je kind.”

De leden blijven vaak jaren bij het koor, één is zelfs al vanaf het begin bij het Paleiskoor. “Het Paleiskoor heeft een goede mix van gezelligheid en ambitie”, zegt Hester Schreiber, zo’n 12 jaar lid. “Er zit veel creativiteit in het koor, met mensen die cultureel en maatschappelijk betrokken zijn.”

“Als je naar een voorstelling werkt, merk je wat voor talent en diversiteit er in het koor zit,” vult Caroline aan. “We hebben een poppenspeler, een communicatiespecialist, een filosofe, een hoogleraar, arts, een pastoraal werker, een klusvrouw en ga zo maar door. Een heel diverse groep mensen die voor dit koor hebben gekozen en een band heeft gekregen door het samen zingen.” 

Uitdaging

Het koor zingt veelal lichte muziek, a capella of met Caroline achter de piano. “Inmiddels weet ik goed hoe ik voor dit koor moet arrangeren. Al heb ik altijd de neiging om de arrangementen net iets te moeilijk te maken. De leden houden wel van een uitdaging. Het is heel gaaf om mee te maken hoe de koorleden een arrangement omarmen en ervan gaan houden. Dat het tot leven komt en zo gaat klinken als je bedoeld had. Dat leidt soms tot kippenvelmomenten!”

Corona

Het jubileumconcert in juni is het eerste grote concert na de uitbraak van de coronapandemie. De lockdowns stelden veel koren voor de vraag: hoe komen we hier doorheen? Zo ook het Paleiskoor. Hester: “Het is heel goed gelukt, we hebben er in coronatijd zelfs twee nieuwe leden bij gekregen. Ook toen we niet op een gewone kooravond konden repeteren, zijn we blijven zingen; buiten in de regen, in kwartetjes bij leden thuis, via Zoom. Zo zijn we altijd blijven zoeken naar mogelijkheden.”

Na het concert op 18 en 19 juni breekt voor het Paleiskoor een bijzonder periode aan. Dirigente Caroline Lobanov neemt een adempauze. “Na 25 jaar is het eens tijd voor een break. Ik neem een half jaar een sabbatical maar kom weer terug. Ik stel me altijd voor dat ik over 20 jaar nog steeds een inmiddels bejaard Paleiskoor dirigeer!”

Buitengewoon! – concert door het Paleiskoor

Klik hier voor meer informatie en kaarten